Blog 4 – Hoe te beginnen
Hoe te beginnen met koolhydraatarm eten? Hoeveel koolhydraten op een dag? Hoeveel vetten op een dag? Hoeveel eiwitten? Hoeveel kaas? Hoeveel calorieën? Lastig? Herkenbare vragen?
Er zijn veel verschillende manieren van koolhydraatarm eten te vinden. Internet staat er vol mee. Dat kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat maakt dat het voor veel mensen dus onduidelijk is hoe te beginnen met koolhydraatarm eten. Wat is goed, wat niet, wat werkt voor mij, wat niet?
Onderstaande is mijn eigen manier. Eentje die ontspannen voelde (en voelt) en ook op langere termijn vol te houden is. Een manier die heel goed te combineren is met een gezin, waarvan niet iedereen koolhydraatarm eet.
Ik begon in 2015 begonnen met dit dieet. Inderdaad noem ik het hier dieet, omdat het op dat moment ook nog echt als een dieet voor mij was. Het was in het begin nog geen levensstijl. Dat gevoel dat het een levensstijl is, dat komt pas veel later. Eerst is het gewoon een dieet, net als al die andere diëten die ik geprobeerd had. Deze manier van eten moest zichzelf eerst ook gewoon bewijzen. Dat het zo goed zou werken, daar had ik toen echt nog geen idee van!
Goed, ik begon dus in 2015. Blanco. Als laatste poging zonder operatie af te vallen. Dat had ik als enige doel. Afvallen zonder operatie. En na een jaar kijken of dat gelukt was. Anders toch die molen in.
Ik ging in mijn eentje, zonder diëtiste, zonder personal trainer, aan de slag. Liet aardappelen, brood, pasta en rijst uit mijn menu. Ook fruit liet ik staan, nu was ik al nooit een grote fruiteter, dus dat was niet zo moeilijk. Mijn informatie haalde ik van het internet, ik zocht zoveel mogelijk naar antwoorden, maar wel naar antwoorden die pasten bij mijn manier van leven. Zo gaf ik een persoonlijke draai aan het koolhydraatarm eten en bleef ik het “anders” eten goed volhouden.
Ik ging letten op koolhydraten en ik sprak met mezelf af dat ik tussen de 20 en 30 koolhydraten per dag wilde eten. Ook is het goed om minimaal 1600 kcal te eten op een dag, om niet te maken te krijgen met een crashdieet. Daarom ging ik een app gebruiken om te leren hoe zo’n dag eruit ziet. Wat ik beter niet kon eten en vooral wat wel. Ik had heel veel aan de app Mijn Eetmeter.
De koolhydraten haalde ik voornamelijk uit groente en uit de Griekse yoghurt, die ik bijna standaard ging eten in de ochtend. De kcal kwamen voornamelijk van de kaas, vlees, eieren.
Ik wilde het koolhydraatarme eten me zoveel mogelijk eigen maken. Tot 50 koolhydraten heet koolhydraatarm en het betekent dat je lichaam in ketose komt. Je lichaam gaat dan over op vetverbranding. Voor mij werkte het “in ketose zijn” en het hebben van een suikerspiegel die in balans is voor goed afvallen zonder trek te hebben. Het snaaien verdween en maakte plaats voor een verzadigd gevoel over de hele dag. Ik kreeg veel energie, ook mentaal. Dit had ik nog nooit meegemaakt.
Toen ik hier anderhalf jaar mee bezig was, ging ik recepten delen op Instagram. En later op Facebook. Daar kwamen erg leuke reacties op en het daagde mij uit om verschillende koolhydraatarme gerechten te maken en te laten zien. Ik ben iemand die niet heel veel variatie nodig heeft, ik kan bij wijze van spreken 3 keer in de week bloemkoolrijst eten en dan verveelt het me nog steeds niet. Toch is het uitproberen van nieuwe recepten natuurlijk erg leuk. Saai hoeft niet erg te zijn, maar het moet je niet gaan tegenstaan. Dit ben ik in ieder geval altijd voor geweest. Koolhydraatarm eten verveelt mij nog steeds niet.
Pas toen ik begon met het delen van recepten op Facebook kwam ik erachter dat er ook een manier van koolhydraatarm eten werd gehanteerd die afweek van mijn eigen manier. Deze manier hield in dat er een berekening werd gedaan op basis van lengte, gewicht en beweging (in het kort) en de uitslag liet dan zien hoeveel koolhydraten, kcal, vetten en eiwitten je mocht hebben op een dag. Ook zag ik dat er mensen waren die tot 100 ml aan zuivel per dag aten, 5/100 richtlijnen hanteerden, bepaalde vetten juist niet aten, of bepaalde vetten juist wel enzovoort.
In eerste instantie maakte dit me onzeker. Had ik het dan al die jaren verkeerd gedaan? Had het beter gekund? Toen herpakte ik me. Die, voor mij, nieuwe manieren waren voor andere mensen misschien handig. Voor mij had dit niet gewerkt. Ik had het niet volgehouden om alles bij te moeten houden wat ik at. Het had me onzeker gemaakt. Het had dan teveel geleken op een dieet en diëten hield ik eerder ook niet vol.
Het mooie was, mijn lichaam ging zelf goed aangeven wat ie nodig had. Je leert naar je lichaam te luisteren. De ene dag at ik meer eieren dan de andere dag. Of meer vlees of minder noten. Kwark bijna iedere dag. En kaas, zonder te letten op die 100 gram per dag. Ik lette, en nog, alleen op de koolhydraten en in mindere mate op de kcal. Of de dag de ene keer bestond uit meer vetten en de andere dag uit meer eiwitten, dat zag en zie ik vooral graag als variatie.
Nogmaals, nu wil ik hiermee niet zeggen dat een andere manier dan die van mezelf verkeerd is. Integendeel. Ik weet zeker dat ik echt niet alles goed deed (en doe). Maar het lukte zo wel!
Nu hoor ik je bijna vragen “Wat eet je dan zoal op een dag?” Komt ie:
Ochtend:
125 ml Griekse yoghurt, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, handje amandelen, kaneelpoeder, beetje vloeibare zoetstof. Soms met rood fruit.
Lunch:
Omelet van 2 eieren met salami en geraspte kaas. Sla met dressing op basis van mayonaise.
Tussendoor:
Vaak niet, soms chocolademelk van amandelmelk met slagroom. Of koffie met een scheutje ongeklopte slagroom.
Avond:
Dan pak ik echt uit. Tenminste dat probeer ik, want als ik goed in ketose zit dan valt een goed gevuld bord nog niet mee. Bloemkoolrijst met meer groente, gebakken spekreepjes. Een ovenschotel, roerbakschotel of gewoon vlees met groente. Aangevuld met een gebakken ei, veel kaas, dat soort extra’s. Veel avondmenu’s die ik eet staan ook op mijn website.
Altijd eet ik er rauwkost naast. Tomaat, komkommer, paprika, sla. Vaak aangemaakt met een mayonaisedressing.
Tussendoor:
In de avond eet ik nog een aantal stukjes kaas of brie, Cola Light (dit is iets voor mij waar ik dan naar uit kan kijken en het is even wat anders dan koffie, thee of water). Als ik na mijn avondeten niets meer “mag” eten, dan vind ik mezelf snel zielig. Ook sport ik veel avonden in de week intensief en dan is nog even zitten met wat kaas of brie heel fijn. Wel is het zo, hoe meer ik overdag gegeten heb, des te minder is de behoefte om te eten er in de avond.
Over de dag drink ik koffie met een scheutje ongeklopte slagroom, grote koppen (brandnetel)thee en water. In totaal wil ik rond de 2.5 liter vocht drinken op een dag. Ik reken dus niet alleen water als vochtinname.
Hoe dichter je het koolhydraatarm eten bij jezelf houdt, des te makkelijker is het vol te houden. Wees, vooral in het begin, niet afhankelijk van recepten van een ander, maar maak je eigen menu’s zo koolhydraatarm mogelijk. Fouten maken mag, daar leer je alleen maar van. Eet je weleens iets wat misschien beter niet had gekund? Laat het bij dat moment en ga daarna weer gelijk door met koolhydraatarm eten. Laat het gevoel van “Laat maar” niet toe, dat zorgt ervoor dat je jezelf naar beneden haalt. Leer met vallen en opstaan.
Meet jezelf, centimeters zijn realistischer dan de kilo’s die je afvalt. Wees ook blij met elke positieve verandering in het proces. Wees niet pas blij op het eind. Focus niet teveel op het afvallen zelf. Wanneer het dan langzamer lijkt te gaan kan het je demotiveren of het kan er zelfs voor zorgen dat je opgeeft! Zonde! Kijk naar het totaalplaatje. Mentaal ga je je beter voelen, kleding gaat beter zitten, je krijgt veel meer energie en zo kan ik nog wel even doorgaan!
Begin en hou vol! Zo is het mij gelukt. Heel veel succes!
Liefs Patricia
Lijk me ook wel wat maar om te begin en ik werk veel kan vaak niet na denken hoeveel van alles moet niets voor mij hihihi
Wat een leuke site!
Kunnen de aantal koolhydraten ook bij de recepten vermeld worden ?
Wat een leuke en leerzame site !!
Heb jou verhaal gelezen en ik herkende zo veel vooral de vele pogingen om af te vallen en het niet vol houden,
En dan dat gevoel niet blij als je geen dieet volgt en niet blij als je weer eens een dieet volgt.
Wohww wat een geweldige en vooral gemakkelijke en lekkere recepten!! Ik wil 15 kilo afvallen en ik denk wel dat dit vol te houden is, de meeste producten zijn betaalbaar, en omdat ik veel werk is het gemakkelijk en snel klaar te maken en gemakkelijk mee te nemen!!
Ik ben net begonnen en ga ook niet tellen, ik word daar echt gespannen van. Ik ga maar eens per 2 weken wegen en als het goed gaat dan 1 x per maand. Heerlijke recepten geven een extra stimulans. Dank je wel.
Wat een fijne site. De beste vind ik persoonlijk. Recepten geven steun. Dank je wel Patricia.
Blij dat ik je site gevonden heb! De manier van ‘diëten’ past precies bij mij. Geen crash, wel duidelijk en vervolgens op gevoel.
Bedankt voor je energie!
Wat ben je een leuk mens, zo heerlijk gewoon en ik geniet van jou blogs die ik nu allemaal aan het lezen ben.
Mooie site en dit is nu eens een goede uitleg in jip en Janneke taal😀👍 ik ga mij hier op de site eens goed inlezen maar wordt er nu al blij van! Mijn complimenten ik vind het super, ik ga woensdag 1juli beginnen
Hoi!
Bedankt voor je lieve reactie! Leuk om te lezen. Heel veel succes vanaf morgen. Verg zeker de eerste week niet teveel van jezelf. Je lichaam vraagt eerst nog om de suikers. Na een kleine week ga je je al anders voelen en ga je het ook steeds makkelijker vinden koolhydraatarm te eten. 👍👍
Liefs Patricia
Wauw….wat een top presentatie zeg !! Idd zelf willen doen en geen operatie ….meid je ziet er keigoed uit zeg!
Respect!!!
Echt een super mooie site. Door mijn nichtje op geattendeerd . Hier kan ik wat mee
Wat een verademing om te lezen. Ik ben ook zo begonnen, nog geen 2 maanden geleden. Nu ik me er wat meer in verdiep zie ook ik de regels omtrent de porties/grammen yoghurt etc. Word daar niet blij van. Ik eet ondanks dat het niet “mag” bijna elke dag wel wat blauwe bessen of aardbeien en 2 keer per week een halve appel door een salade. Ook ik kom van een heeeeeeel hoog gewicht, val hiermee dus goed af tot nu toe en wat belangrijk is: ik mis nog niks, voel me niet zielig, maar juist sterk als ik dingen afsla. Ik weet dat ik het volgens die hele strenge regels, zeker die van de 5 kh per 100 gram niet vol kan houden. Dan maar een keer wat erboven. Niet extreem hoor, maar als er 10 in zit en ik neem er maar een kleine hoeveelheid van… Mocht ik op termijn niet meer afvallen, dan kan ik altijd nog naar strenger. Ik ben nu 7 weken bezig en heb nog geen stilstand gehad. Is de eerste keer, zelfs na mijn GBP bijna 11 jaar geleden, dat ik elke week afval, zonder stilstaan. Ik heb goede hoop deze keer dat ik dit de rest van mijn leven kan doen!
Bedankt voor dit moedgevende verhaal!
Hoi! Wat een mooi en eerlijk bericht. Dat motiveert mij ook weer terug hoor!
Wat fijn dat het zo goed gaat en dat je je draai zo vindt binnen het koolhydraatarm eten. Heel veel succes voor de komende tijd, het gaat meer en meer eigen worden!