Blog 13 – Doe maar gewoon
Koolhydraatarm eten kan op verschillende manieren. Het begrip koolhydraatarm is niet alleen tot 50 koolhydraten, ook is het niet zo dat je alleen koolhydraatarm eet wanneer je de richtlijn 5 gram koolhydraten per 100 gram aanhoudt. Sterker nog, ik wist van dit zinnetje tot een aantal maanden geleden niet eens af. Zoals ik van wel meer van dit soort richtlijnen niet af wist. Wil je wel graag precies weten hoeveel vetten en eiwitten je binnenkrijgt, prima! Als dat voor jou werkt, dan moet je dat zeker doen. Het is alleen niet zo dat iedereen het op deze manier doet of wil doen. Sterker nog, juist dit soort richtlijnen schrikken veel mensen af. Nogmaals, koolhydraatarm eten kan op veel manieren en is wat dat betreft best breed. Ik kan allemaal voorbeelden aanhalen van manieren van koolhydraatarm eten, maar zou er helemaal gek van worden. Hoe meer je je inleest, wat vaak wordt aangeraden, hoe verwarder ik zou zijn geworden.
Wat kun je vooral het beste doen?
1. Het is al heel erg goed dat je de stap hebt genomen anders te gaan eten. Echt waar, koolhydraatarm eten is een hele andere manier van eten, want ineens mag je bij een dieet, zoals ik het in het begin ook echt gewoon zag, juist wel vetten! Dat alleen al is zo’n omschakeling! Je gaat ineens niet meer letten op de calorie, maar op koolhydraten!
2. Stap 1 is dus genomen, maar hoe ga je dan verder? Ga je boeken kopen met weekmenu’s, ga je op internet op zoek naar mensen die je voor zijn gegaan of er meer vanaf weten? Wat ga je doen? Niets van het eerdergenoemde is fout hoor, maar wat dacht je van “gewoon” beginnen?
Zo heb ik het ook gedaan. Ik begon blanco. Ik wilde zo graag afvallen. En me weer gezond en energiek voelen. Positiever, blijer. Eigenlijk was het al niet eens meer een kwestie van willen, maar kwam het woordje moeten veel dichter in de buurt. Het kon zo niet langer.
In het begin hield ik bij hoeveel koolhydraten ik at. Dat deed ik niet iedere dag, maar ik wilde rond de 25 kh per dag eten en om dat te leren is het goed om het even bij te houden. Dat was goed te doen, maar denk je dat het vele afvallen me gelukt was als ik bijna alles had moeten bijhouden? Of denk je dat ik, naast mijn ongelukkig voelen over mijn gewicht en gezondheid, de extra onzekerheid van al die rekensommetjes en de precieze innames van vetten en eiwitten erbij had kunnen hebben? Echt niet! Dan was dit het zoveelste dieet geworden dat ik had moeten opgeven.
Weet je, als je een paar kilo wilt afvallen dan is het bijhouden van formules echt wel te doen en ook op langere termijn zullen er vast mensen zijn die dit prima kunnen volhouden. Ik hoor niet bij deze mensen. En ik vermoed dat veel mensen het niet op die manier willen of kunnen.
Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. Persoonlijk word ik daar dus echt niet blij van. Hou het overgaan op minderen met koolhydraten dichtbij jezelf. Gooi je menu’s die je gewoon was te eten, niet compleet om. Dan is de kans namelijk heel groot dat je het beu wordt en heel snel weer in je oude eetpatroon vervalt. Juist door de menu’s alleen iets aan te passen op koolhydraatarm, maakt dat het vol te houden is. Zo heeft het mij geholpen… Laat de meest duidelijke koolhydraten weg, brood, aardappelen, pasta, rijst en ja, de meeste fruitsoorten ook. Laat ook je melk staan ivm lactose, en wees selectief met groenten. Hoe zoeter, des te meer koolhydraten. Probeer zo veel mogelijk puur te eten. En kijk naar welke menu’s bij je passen.
Bovenstaande is geen richtlijn, ook niet iets wat ik je op wil dringen, maar wel iets, wat laat zien dat koolhydraatarm eten echt niet zo spannend of moeilijk hoeft te zijn.
Wanneer je een poosje bezig bent met koolhydraatarm eten en je je al een stuk beter voelt en zelfs misschien al afgevallen bent, dan komt er ruimte voor meer. Bijvoorbeeld meer recepten willen uitproberen, meer sporten. Je valt namelijk niet alleen af, je zult je mentaal ook heel anders gaan voelen. Bij mij was er in het begin van dit avontuur nog geen ruimte voor sporten of van alles uitproberen. Ik was bezig met koolhydraatarm eten en hoe ik me dit eigen kon maken. Pas later was er ruimte om er ook bij te sporten.
Het is dus een proces. Een proces die voor niemand hetzelfde is. Ieder op zijn eigen manier en op zijn eigen tempo. Er is binnen het koolhydraatarm eten niet één richtlijn of een gebruiksaanwijzing. Je leert naar je lichaam te luisteren. Niet direct, wel in de loop van de tijd.
Dus, leer, zoek uit wat bij jou als persoon past en je zult zien dat het koolhydraatarm eten geen hogere wiskunde is, maar een hele fijne levensstijl.
Liefs Patricia
Hallo Patricia,
Ik ben zo blij met jou verhaal, precies zo heb ik het ook gedaan en ervaren!
Ik ben inmiddels 32kg kwijt en voel mij heerlijk.
Ik lees vaak die berichten van je keto buddy invullen en alles precies bijhouden, niks voor mij hoor om gek van te worden!
Groetjes Miriam
Amen! Mooie blog Patricia en oh zo waar. Topper!
Liefs Linda
Mooi verhaal! Inspirerend! Geeft me moed om toch door te gaan ondanks de tegenslag. Mn lichaam lijkt te protesteren. Eerste week 3,2 kg eraf. Blij! 2e week zit ik weer op Mn begin gewicht, doe goed Mn best, 1x uitspatter in de vorm van frites gehad, maar dat mag niet het totale gewicht er weer aanplakken. Probeer toch door te gaan…ga lekker je blogs lezen voor de motivatie! Fijne dag????????♀️
Het is ook geen haalbare kaart voor mij wat anderen schrijven. Ben inmiddels sinds November vorig jaar 15 kilo kwijt. Voel me veel actiever. Het hoeft niet snel. Ik heb geen haast. Ik raak de rest ook nog wel kwijt.
Ik blijf opletten met wat ik eet maar wil niet tellen. Het gaat me wel lukken. Je bent een inspiratie voor iedereen. Fijne blog. Is waar wat je schrijft. Dank je wel.
Een inspirerend blog. Ik begin!
Dit geeft hoop, moed en kracht! Patricia respect!!
Geweldige prestatie en erg motiverend. Ook ik heb moeite met afvallen en dan gaat het om 15 kg vanaf december bezig en -8 maar blijf nu hangen, soms denk ik laat maar. Nu ik dit gelezen heb ga ik hier toch maar mee door en hoop met enige aanpassing mijn doel te gaan bereiken, dank je voor dat extra zetje!!
Hallo Patricia. Wat heerlijk om je blog te lezen. Khd arm, khd beperkt, iedereen moet doen wat bij hem past. Ikzelf let alleen op khd en tel geen vetten of eiwitten en dat bevalt me erg goed. Ik wil het niet als dieet zien en al dat tellen zorgt alleen voor stress. Dus heel erg bedankt voor je duidelijke verhaal van hoe jij het gedaan hebt en hoe iedereen zijn eigen weg moet volgen in deze levenstijl. Mvg Evelien.
O Patricia, wat ben ik blij met deze blog. In sommige andere groepen zijn ze nog roomser dan de paus en dat gaat me steeds meer tegenstaan. Ik vind dit een heerlijk ontspannen groep, ga zo door! Dit motiveert zo enorm!
Hoi Patricia,
Ik hoor iedereen over afvallen, maar dat is voor mij niet de reden dat ik mijn aardappelen, brood, pasta en rijst laat staan. Ik doe dit op advies van mijn haptonoom. Ik heb chronische artritis, maar sinds ik een jaar geleden ben gaan minderen heb ik geen ontstekingen meer gehad. Nu heb ik het sinds 2 1/2 week helemaal geschrapt en… ik mis het niet. Ik maak het nog wel klaar voor mijn 2 mannen, die willen hun frietje op zondag echt niet missen! Als ik dan toevallig ook nog een paar kilo’s kwijt raak, ach dat is mooi meegenomen. Maar met mijn 180cm en 75kg ben ik niet te zwaar. Het is alleen wel dat ik in de overgang zit en het lijkt wel alsof de kilo’s gaan “verhuizen”. Nu hoop ik binnenkort wat meer te gaan fietsen (hardlopen en paardrijden gaat vanwege de artritis niet meer), want ik heb een nieuwe fiets gekocht. Dat zal ook wel bijdragen aan het lekkerder in mijn vel zitten. Maar mocht je nog tips hebben dan hoor ik het graag!
Zo nou dit had ik even nodig ik had gisteravond voordat ik ging slapen een andere site informatie gelezen en de moed zakte me in de schoenen.
Maar nu ga ik er weer vol goede moed tegenaan!
Dank je wel
Wil ook zo graag afvallen maar vindt het zo moeilijk om te beginnen.
GEWOON PROBEREN SUCCES
Dank voor je verhaal. Ik doe het ook op die manier en ben 20 kg afgevallen in 1 jaar. Weeg nu 70 kg bij 1.68 lang en 72 jaar. Ik blijf alert, misschien nog 5 kg. Voel me prima.
GEWOON PROBEREN SUCCES ALLEMAAL….
Bedankt patricia je bent een Topperrrr!!!!
Lieve Groet,
Gerda
Compliment en wat een voorbeeld ben je;
ik weeg 94 kg en ben 171 lang
Dus dat is n strijd als ik ga beginnen!
Hoop dat ik zo sterk kan zijn!
Gr en succes met volhouden
DANK JE WEL VOOR DE INSPIRERENDE VERHALEN EN TIPS.
He gelukkig en dank je wel voor dit verhelderend verhaal ,dacht alweer dat ik het niet kon .maar ga nu gewoon verder op de oude voet ,voelde me zo onzeker.
Bedankt voor de uitleg.
Met vriendelijke groet Jacqueline venema
Hoi Patricia,
Wat een leerzame blog van je echt motiveren om door te gaan.
Ik ben sinds maart dit jaar beginnen met khb ,ben al 18 jaar diabeet type 2 slikte medicaties en insuline moeten spuiten.
Op dit moment heb ik een hoge waarde van cholesterol en triglyceride!
Van mijn diëtiste moet ik mager vet gebruiken terwijl wordt verteld dat je een goede vet moet gebruiken bv roomboter kokosolie…
Wat zou je doen ?
Ben al op een goede weg nog niet helemaal.
2 metformine plus statines slik ik niet meer en insuline wordt ook al afgebouwd!
Toy toy,in november moet ik weer bloedprikken ,hoop op een betere resultaat!
Groetjes, Vera
Hoi Patricia je doet het heel goed en ik ben blij voor je dat jij je daarbij zo goed voelt wat anderen zeggen is hun probleem jij wilt graag minder zwaar wegen en als ik bij mij gaat ook goed voor mij minder zwaar zijn betekent minder pijn van mijn heupen ook al ben ik een heuppassient van mijn kindertijd dus Patricia jij doet het hartstikke goed anders was je dit niet begonnen groetjes van Natascha
Goed blog, Patricia!
Dank je voor het delen. Het is de manier die mij ook het beste past. Het duizelt me af en toe als ik al die apps zie langsvliegen.
Je lichaam is je beste app, is mijn idee.
Hartelijke groet en dank voor je prachtige werk,
Ed
Hallo Patricia ik ben nieuw in de groep heb jou blog gelezen en alles wat de andere mensen schrijven ,dus veel lezen en vragen. Heb jou bloemkoolhaapjes gemaakt en zelfs mijn man die niet van groenten houd vind ze lekker. Wil nog veel meer maken maar ben nog ingrediënten aan te kopen. Bedankt voor de mooi recepten