Koolhydraatarm
  • Home
  • Mijn verhaal
  • Blogs
    • Blog 1 t/m 5
      • Blog 1 – Afvallen..
      • Blog 2 – Van maat 56 naar maat 36
      • Blog 3 – Morbide obesitas
      • Blog 4 – Hoe te beginnen
      • Blog 5 – Koolhydraatarm en het gezin
    • Blog 6 t/m 10
      • Blog 6 – Overtollig vel versus overtollig vet
      • Blog 7 – Situaties
      • Blog 8 – Dieet vs Levensstijl
      • Blog 9 – Sporten
      • Blog 10 – Zitten
    • Blog 11 t/m 17
      • Blog 11 – Bloggen op een eigen website
      • Blog 12 – Interview met weekblad Vriendin
      • Blog 13 – Doe maar gewoon
      • Blog 14 – 4 jaar…
      • Blog 15 – Waarom koos ik voor koolhydraatarm eten?
      • Blog 16 – Is koolhydraatarm eten moeilijk?
      • Blog 17 – De grote verschillen tussen theorie en praktijk
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Tussendoor
  • Begeleiding
  • Contact
  • Social Media
  • Zoek
  • Menu Menu
Foto bij Blog 16

Blog 16 – Is koolhydraatarm eten moeilijk?

23 oktober 2019/2 Reacties/in Blogs

Is koolhydraatarm eten moeilijk?

Nou, het is niet altijd gemakkelijk, dat weet ik wel. Moeilijk kun je koolhydraatarm eten zo nu en dan ook echt wel noemen. Ik deel heel vaak hoe goed je je voelt wanneer je koolhydraatarm eet. Dat is namelijk ook wat het 85% van de tijd is, zowel mentaal als fysiek. Dat wil alleen niet zeggen dat ik de andere kant, de moeilijke kant van het koolhydraatarm eten, niet ken. Zeker nu, nu de urgentie wat het afvallen betreft iets minder groot is dan toen ik bijna 150 kilo woog. Ik merk bij mezelf dat ik nu weleens iets makkelijker kan zijn, vooral richting het weekend.

Zo nu en dan betrap ik mezelf op de uitspraak “maandag begin ik weer.” Dat is toch echt niet wat ik mezelf wil horen zeggen. Het geeft op dat moment aan dat het eigenlijk minder een levensstijl is. Dat is het dan in de basis nog steeds, maar zo nu en dan sta ik te wankelen. Het ene been in het koolhydraatarme vak en het andere been in het koolhydraatrijke vak. Fout? Nee, vooral super menselijk. Toch is het niet hoe ik mezelf graag wil zien, omdat ik me in dat koolhydraatrijke vak helemaal niet goed voel. Ik eet dan koolhydraten, maar ik geniet er niet eens van. Het eten valt vaak zelfs tegen. Ook merk ik mentaal snel verandering. Ineens maak ik me weer veel meer zorgen om minder belangrijke dingen. Ik ben weer veel gevoeliger, prikkelbaarder, onzekerder. Nee, dat is niet leuk.

Hoe goed je je ook kunt voelen wanneer je een aantal weken koolhydraatarm eet, je moet eerst die allereerste, vaak moeilijkste week, door. Waarom is die eerste week lastig? Het is de week waarin je afkickt van de suikers. De week waarbij de suikerspiegel nog niet in balans is. De vetverbranding is nog niet op gang. Het is ook de week dat je vaak niet blij bent met jezelf, waardoor het er zelfs voor kan zorgen dat je heel onevenwichtig eet. Dat heb ik in ieder geval wel. Dan eet ik overdag veel te weinig, en de koolhydraten en kcal die ik dan eet zitten vooral in de avond. Dat klinkt misschien niet raar, maar overdag zorgt het er dan echt voor dat je het gevoel hebt op een dieet te zijn.

Ook heb je die week nog trek. Je lichaam vraagt om koolhydraten, suikers. Je kunt te maken krijgen met de zogenaamde Keto-Flu, vergelijkbaar met een lichte griep. Dan kun je jezelf onzeker maken met vragen. ‘Ben ik wel goed bezig?’ ‘Wat doe ik mezelf aan?’ Je weet misschien wel dat het over gaat, maar in die week kan twijfel de kop opsteken.

Die eerste week is dus moeilijk, daarna wordt het een stuk gemakkelijker. Je voelt je weer energieker, blijer. Je staat meer open voor dingen, omdat je daar ruimte voor in je hoofd krijgt. Merkt dat je lichaam goed reageert op de vermindering van koolhydraten. Het volhouden wordt dan veel makkelijker.

Waarom deel ik dit?

Ik weet dat heel veel mensen juist met die eerste week te maken hebben. Die moeilijke week, die onzeker maakt. Voor de mensen die wellicht nog niet weten dat je je na die week echt een stuk beter voelt. Hoe begrijpelijk is het dan dat je in die eerste week stopt? Een volle week volhouden is gewoon lastig. Je hebt immers niet alleen maar met jezelf te maken, maar ook met je omgeving. En waar je zelf goed rekening met het eten kunt houden, is dat buitenshuis, met feestjes of met etentjes vaak veel lastiger.

Het helpt daarom om te beginnen in een week die redelijk stabiel is. Dat werkt voor mij het best. In een vakantie, in een week waar veel ruis is, dan weet ik dat ik het wel kan, maar verstandig is het niet. De focus vooral op het eten én op jezelf willen hebben is beter te doen in een stabielere week.

Ook dit is koolhydraatarm eten zo nu en dan, moeilijk. Zelfs als het koolhydraatarm eten je eerder wel makkelijker afging. Laat het je niet onzeker maken wanneer het nu niet zo goed lijkt te lukken. Je hebt te maken met emotie. Theoretisch kun je heel goed weten hoe het moet, maar theorie mist wat praktijk wel heeft en dat is die emotie. En emotie de baas worden is misschien nog wel het allermoeilijkste.

Dit blog is er, omdat het één niet zonder het ander bestaat. Voor niemand. Iedereen heeft te maken met ups en downs, ieder op zijn/haar manier, ieder met zijn/haar struggles.

Daag jezelf uit om die eerste week door te komen. Wordt zekerder, plak er nog een week aan vast, wordt nog zekerder, plak er nog een week aan vast en voor je het weet ben je maanden koolhydraatarm aan het eten. Die eerste week meer en meer achter je latend. Onzeker ben je niet meer. Eet datgene waar je blij van wordt (binnen koolhydraatarm uiteraard). Dan kun je er naar uitkijken. Wees blij met iedere positieve verandering, mentaal of fysiek. Sta ook even stil bij die momenten. Ga jij die uitdaging aan?

Liefs Patricia

Lees vooral Blog 13 – Doe maar gewoon als je wilt weten hoe te beginnen!

Tags: afvallen, blog, koolhydraatarm, moeilijk
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op Pinterest
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
https://i0.wp.com/patriciapinkster.nl/wp-content/uploads/2019/10/Selfie.jpg?fit=1200%2C1600&ssl=1 1600 1200 ppkha https://patriciapinkster.nl/wp-content/uploads/2019/10/koolhydraatarm4.png ppkha2019-10-23 10:59:332019-10-23 12:07:26Blog 16 – Is koolhydraatarm eten moeilijk?
Misschien ook iets voor u
Quiche met zuurkool en bloemkool
Bloemkoolsalade
Patricia PinksterBlog 17 – De grote verschillen tussen theorie en praktijk
Blog 13 – Doe maar gewoon
Runderschnitzel met kastanjechampignons
Blog 15 – Waarom koos ik voor koolhydraatarm eten?
BroccoliburgersBroccoliburgers
Koolhydraatarme kaneelcakeKoolhydraatarme kaneelcake
2 antwoorden
  1. Hilde Bambust zegt:
    23 oktober 2019 op 13:20

    Dag Patricia, heb je blog 16 gelezen. Ik ben begonnen op 11/9 en ondertussen 5,2 kwijt. Ben nu wel meer dan een week ziek geweest,denken begin griep met grote verkoudheid. Maar als ik je lees zou dit eventueel de keto griep geweest kunnen zijn? Ondertussen zit ik nu een week op 200 bij, 200 af, 400 af, 200 bij. Ik doe het nu niet keihard. Laat gewoon brood, pasta, aardappelen. Alhoewel ik dit één keer in de week wel doe aardappelen , maar veel minder als anders. Ben bang dat mijn stollingswaarden zouden beginnen dansen, heb er anders ook zo al problemen mee. En van dokter mag ik het niet hard doen, rustig aan zei hij zoals ik bezig ben. Maar ben bang dat het zal stoppen en de moed in mijn schoenen zakt. Ook een nadeel is dat ik niet drink. Zal nog eens alles herlezen en proberen te vinden wat ik nog zou kunnen doen.
    Trouwens jij hebt dit prachtig gedaan en bedankt voor deze site. Help zeker op weg. Maar het blijft toch wat moeilijk mijn draai te vinden.
    Mvg
    Hilde

    Beantwoorden
  2. Vera Mulia zegt:
    23 oktober 2019 op 13:27

    Hoi Patricia,
    Weet je wat ik soms moeilijk vind is als ik met iemand buiten de deur eet..heel weinig variatie in kha,vaak broodje of baggel of wrap.Voor het gemak neem ik dan baggel met sla en zalm,of wrap met tonijn .Dat is wel lekker maar na de tijd heb ik weer zo spijt van,voelde me zo schuldig!ik ben diabeet type 2..ik slik nog medicaties en insuline.Wil er vanaf maar..vind nog steeds moeilijk om helemaal kha te eten en de verleidingen is zo groot ik doe op dit moment khb.!net wat je zei..door de week probeer ik mijn best te doen en in het week end een beetje losjes te doen!mijn doel is om door te gaan zonder medicatues!!wish me luck!!groetjes..

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent
  • Bloemkoolrijst en scrambled eggsBloemkoolrijst en scrambled eggs20 maart 2023 - 13:44
  • Harige koekjesHartige koekjes20 maart 2023 - 10:37
  • Ovenschotel met meerdere groentesOvenschotel met verschillende groentes10 november 2022 - 13:12
  • Omelet gevuld met salami, kaas, spinazie en rauwkost van komkommerOmelet gevuld met kaas, salami en spinazie en komkommer18 februari 2022 - 12:18
  • Stukjes chocolade met hele hazelnotenStukjes chocolade met hele hazelnoten1 februari 2022 - 14:09
  • Zuurkoolschotel met pompoenZuurkoolschotel met pompoenpuree18 november 2021 - 10:41
Populair
  • Blog 13 – Doe maar gewoon10 juni 2018 - 13:17
  • Proces van 70 kilo afvallenBlog 1 – Afvallen..15 maart 2018 - 21:30
  • Blog 4 – Hoe te beginnen15 maart 2018 - 21:31
  • Blog 15 – Waarom koos ik voor koolhydraatarm eten...17 mei 2019 - 11:47
  • Chocolade/pindakaas bonbons4 april 2018 - 15:35
  • Blog 14 – 4 jaar…6 maart 2019 - 12:38
Reacties
  • Hoi! Sws is het goed om tussentijds te checken bij de...17 mei 2021 - 15:21 door ppkha
  • Wees niet te scheutig met kaneel hoor! Dat is voor de smaak...17 mei 2021 - 15:20 door ppkha
  • Hoi! Zelf gebruik ik weleens bakpoeder, maar de smaak daarvan...17 mei 2021 - 15:19 door ppkha
  • Hoi Patricia De cake staat nu in de oven ben benieuwd....17 mei 2021 - 14:08 door Martha
  • Mijn cake wordt niet bruin zoals op de foto. Te weinig ...30 april 2021 - 13:36 door Ellen
  • Net deze gemaakt met tomatensaus, paprika, geraspte kaas,...19 april 2021 - 19:45 door Patricia de Jong
Tags
afvallen andijvie Avocado bloemkool Bloemkoolrijst broccoli cake champignons chocolade courgette courgetti diner ei frambozen gehakt ham Kaas kastanjechampignons knolselderij kokos komkommer koolhydraatarm lunch mozzarella Muffin omelet ovenschotel pannenkoek pannenkoeken pizza pompoen prei quiche rosbief salade salami sla slagroom spekreepjes spinazie stamppot tonijn tussendoor. witte kool zuurkool

Archieven

Koolhydraatarm eten, begeleiding van Patricia Pinkster

Wil je ook beginnen met koolhydraatarm eten, maar weet je niet hoe? Of heb je een stok achter de deur nodig? Dan kan ik helpen.

Ik bied online begeleiding aan in het ondersteunen van deze levensstijlverandering.

Lees verder >

Meer informatie

E-mail: site@patriciapinkster.nl
Privacybeleid

Patricia Pinkster op social media

  • Facebook groep
  • Facebook pagina
  • Instagram
  • Pinterest
Omelet met strooikaas en lente-uiOmelet met strooikaas, salami en lente-uiEiersalade met lijnzaadcrackersEiersalade
Scroll naar bovenzijde