Koolhydraatarme kaneelcake
Een heerlijke cake, koolhydraatarm, met als hoofdsmaak kaneel. Het doet een beetje denken aan kruidkoek.
Wat heb je nodig?
-100 gram amandelen of 100 gram amandelmeel
-2 eieren
-60 gram ongeklopte slagroom
-100 gram roomboter
-1 theelepel (liever ietsje meer dan minder) kaneelpoeder
-Vloeibare zoetstof
-Snufje zout
-Kleine springvorm of een cakevorm
Bereiding
Ik heb dit keer gekozen voor amandelmeel die ik zelf heb gemaakt. In de Magic Bullet 100 gram amandelen vermalen en je hebt meel. Persoonlijk vind ik deze veel lekkerder dan de kant en klare amandelmeel uit supermarkten. Ik heb de amandelmeel heel fijn gekregen, veel minder korrelig, dat is echt een groot verschil, ook wat de smaak betreft. Op deze manier weet je overigens ook precies wat je eet, alleen de amandel, zonder toevoegingen. Heb je niet de mogelijkheid tot zelf vermalen, dan is gekochte amandelmeel echt prima, maar er is dus een verschil in smaak en structuur.
Voeg al de ingrediënten bij elkaar en mix deze tot een egaal beslag. Zoetstof toevoegen is naar smaak. Gebruik wel vloeibare zoetstof en nooit Stevia. Vloeibare zoetstof bevat weinig tot geen koolhydraten én ik vind hem niet zo chemisch smaken. Stevia maakt een baksel bitter, dat is natuurlijk sowieso niet de bedoeling. Ook mag je beslag zoeter de oven in dan dat cake na het bakken mag smaken. Er gaat namelijk zoetkracht verloren tijdens het bakken. Te zoet de oven in maakt de smaak na het bakken goed, goed de oven in maakt de cake flauw.
Ik heb een kleine heteluchtoven. De cake was klaar na 40 minuten op 180 graden (in het midden van de oven). Check hoe het met je cake gaat tijdens het bakproces, het kan best zijn dat jouw oven veel korter nodig heeft.
Ik heb een kleine springvorm gebruikt. Daardoor kunnen er 8 mooie puntjes uit de cake gehaald worden.
Per punt zit je op 1.3 koolhydraten en een kleine 220 kcal.
Hoi Patricia,
Is het normaal dat er een laagje boter komt op de cakejes tijdens het bakken. Ik heb het verdeeld in muffin vormpjes.bEn bedankt voor de vele lekkere recepten die je met ons deelt.
Groetjes Fatima
Hallo Fatima,
Dank voor je lieve compliment! Echt een laag boter herken ik niet, maar het klopt dat de boter wel even wat “bruist” bovenop de cake. Na afkoelen verdwijnt dit weer hoor.
Hoi Patricia
Ik vraag me af of jij weet hoe lang het in de oven moet als je kleine cupcake vormpjes zou gebruiken?
Kan je het ook invriezen?
Bedankt voor je antwoord.
Gr. Monique
Hoi!
Sws is het goed om tussentijds te checken bij de oven. Geen oven is hetzelfde wat baktijd betreft. Zijn de cupcakes goed gelukt? Invriezen kan zeker, ideaal om achter de hand te hebben!
Liefs Patricia
Mijn cake wordt niet bruin zoals op de foto. Te weinig kaneel?
Wees niet te scheutig met kaneel hoor! Dat is voor de smaak alleen maar beter. Smaakte de cake wel lekker?
Hoi Patricia
De cake staat nu in de oven ben benieuwd.
Wel had ik mijn twijfels over het rijzen van de cake en heb voor de zekerheid er toch maar een beetje backing powder bij gedaan De k je dat dat kan? Ik ga nu ineens twijfelen.
Hoi!
Zelf gebruik ik weleens bakpoeder, maar de smaak daarvan vind ik niet zo lekker. Vandaar dat ik het liever weglaat. Met baking powder heb ik geen ervaring, maar ik weet wel dat je het niet voor ieder gerecht kunt gebruiken. Hoe smaakt je cake? Het klopt dat de cake niet heel erg rijst, ietsje, maar persoonlijk vind ik dat niet zo erg. Ben benieuwd naar hoe je cake gelukt is!
Liefs Patricia