Zuurkoolschotel met pompoenpuree
Zuurkoolschotel met pompoenpuree voor 3 grote eters of voor 4 kleine eters.
Ik deel wel vaker de combinatie zuurkool met pompoen, maar dit is dan ook wat mij betreft de meest fijne combinatie. Zelfs lekkerder dan de zuurkool met aardappel die je wellicht gewend bent. Dit heeft er vooral mee te maken dat het zoete van de pompoen ervoor zorgt dat het het zure van de zuurkool vriendelijker maakt en daarmee een perfecte tegenhanger is.
Ingrediënten:
-520 gr. zuurkool
-250 ml kookroom
-Ronde pompoen
-Gekruide roomkaas 1 of 2 eetlepels
-Witte kaas
-Geraspte kaas 100 gram
-Spekreepjes, gehakt of vegetarisch vlees
-Roomboter
-Zout, peper en knoflookpoeder
Bereiding:
Snijd de pompoen in stukken en kook ze in net voldoende water.
Knijp de zuurkool uit in een zeef (zo gaat de ergste zuurheid eraf) en doe deze vervolgens in een pan. Voeg kookroom en water toe. Verhoudingen 50/50. Verhit de pan en blijf roeren tot al het vocht is verdwenen. Kijk uit voor aanbakken.
Doe de zuurkool alvast in een middelgrote ovenschaal.
Wacht tot de pompoen heel zacht gekookt is, liefst al uit elkaar valt, en giet af.
Stamp en roer de pompoen samen met de roomkaas, de andere helft van de kookroom en eventueel extra boter.
Daarna nog zout, peper en eventueel knoflookpoeder naar smaak toevoegen.
Als de puree goed zacht is (net niet vloeibaar) verdeel je deze over de zuurkool.Je zult zien dat deze er tussen gaat stromen. Wanneer nodig, spatel dan de puree zelf extra zo gelijkmatig mogelijk over de zuurkool.
Strooi de voorgebakken spekreepjes (of geruld gehakt, vegetarisch vlees) over de schotel samen met de geraspte kaas en de witte kaas.
Goed verdelen.
Daarna 20 minuten in de oven op 200 graden.
Wacht tot de kaas krokant is.
Smakelijk eten!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!