Ovenschotel met verschillende groentes
Een ovenschotel met verschillende groentes. Zo heb ik dit gerecht maar als titel gegeven, want het is niet direct een bloemkoolschotel (om maar alvast 1 van de ingrediënten te noemen). Zo wilde ik het namelijk wel noemen, maar de bloemkool is vooral de vervanger van de aardappel in dit gerecht. En je noemt een ovenschotel met aardappel ook niet een aardappelschotel, maar je noemt vaak toch de groentes in het gerecht. De gedachtegang van Patricia, sorry 😉
De smaak van de bloemkool wordt rokerig door de spekreepjes die eroverheen gestrooid zijn. Wist ik niet, maar die ontstond en werd een extra smaak aan het gerecht.
Genoeg gepraat over de totstandkoming van de titel en de ontdekte smaakbeleving in dit gerecht! Want wat zie je op de foto nu precies? Het is een deel van een ovenschotel die voldoende is voor minimaal 6 personen! Of, wat ook heel prettig is als je met minder mensen bent, ideaal om in te vriezen en voor andere momenten in de week al klaar te zijn!
Wat heb je nodig? Kom ie:
-2 bloemkolen
-1 courgette
-1 groene paprika
-1 ui
-500 gram half om half gehakt
-150 gram spekreepjes
-4 eieren
-200 gram geraspte kaas (ik heb oude kaas gebruikt)
-knoflookpoeder of een teentje knoflook
-1 theelepel kerriepoeder
-zout
Bereiding:
Snij de bloemkool in kleinere stukken en kook deze beetgaar. Na het afgieten stamp je de bloemkool. Niet tot puree, er mag iets van bite blijven. Er komt hierdoor nog water vrij, giet ook dit weg. Tijdens het koken van de bloemkool kun je de spekreepjes bakken. Wanneer de spekreepjes krokant zijn (liefst té krokant, de bereiding in de oven zorgt er wel weer voor dat de spekreepjes zachter worden) haal je ze met een zeef uit de pan. Pas op, heet! De gestampte bloemkool mag in een grote ovenschaal en hier overheen doe je de gebakken spekreepjes.
Het vet dat overblijft in de koekenpan kun je gebruiken voor het gehakt. Rul deze en voeg de knoflook, kerriepoeder en zout toe. Snipper het uitje en voeg ook deze toe. Snij de courgette en de paprika en roer deze tot slot door het gehaktmengsel. De courgette en paprika hoeven niet gaar te zijn. Roer het alleen door het mengsel en verdeel dit over de bloemkool en spekreepjes.
Verdeel de geraspte kaas over het gerecht en kluts tot slot de 4 eieren. Verdeel dit ook over het gerecht. Zelf vind ik iets van zout toevoegen altijd nog wel prettig, vooral omdat de bloemkool snel te flauw blijft. Maar dat is natuurlijk ook smaak. Verdeel het eimengsel over de ovenschotel en zet deze 40-50 minuten op 220 graden in de oven. Geen oven is hetzelfde, check dus altijd tussendoor hoe de ovenschotel eruit ziet.
Een heerlijke combinatie van verschillende groentes in een ovenschotel.
Smakelijk eten!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!